top of page
Search

Talent in de Praktijk | Voor vrouwen met Sturingskracht – van schaamte naar empathisch leider

Ik heb gemerkt hoe vriendinnen me steeds minder betrokken doordat ik zo’n sterke mening had.


Ik hoorde vroeger al: ‘jij kunt heel hard zijn, dat is gevaarlijk, daar maak je relaties mee kapot’.


Ik kan me echt opvreten over de besluiteloosheid van mijn baas als het zo duidelijk is wat er moet gebeuren.


Ik wil niet gewoon uitvoeren wat iemand zegt.


Ik dacht vaak ‘ik weet wat we moeten doen… Maar als ik een te sterke mening heb, dan vinden mensen mij niet (meer) aardig’.


Herken je je hierin? Dan is de kans groot dat jij het talent Sturingskracht hebt. Dit zijn namelijk opmerkingen en overtuigingen van vrouwen met Sturingskracht.


Waarom praat ik over vrouwen? Omdat toch met name vrouwen vaak een bepaalde schaamte voelen voor dit talent en dit talent om diezelfde reden niet als kracht weten in te zetten.


Sturingskracht is ook een van mijn talenten en ik heb er lange tijd een haat-liefde verhouding mee gehad. Inmiddels omarm ik mijn Sturingskracht en ben ik er zelfs trots op. Ik zie niet meer alleen de schaduwzijde van dit talent, maar ook hoeveel het me heeft gebracht en wat ik ermee kan bereiken en betekenen. Voor mezelf en voor anderen.


Sturingskracht


Mensen met het talent Sturingskracht zijn natuurlijke leiders. Zij hebben graag de controle, nemen beslissingen en willen uitgedaagd worden. Ze zijn daadkrachtig, uitgesproken en hebben een sterke aanwezigheid. Een sterk talent dus, dat de leiding neemt in uitdagende situaties.


Maar tegelijkertijd is het een talent dat goed gemanaged moet worden.


Want met die sterke aanwezigheid kunnen mensen met sturingskracht soms te dominant zijn of overkomen.


Je moet begrijpen dat mensen met Sturingskracht conflicten niet uit de weg gaan. Sterker nog, ze kunnen ze zelfs opzoeken. Onder het motto “eerlijkheid duurt het langst” gooien ze onderwerpen op tafel die volgens hen met spoed besproken moeten worden. Voor iemand met Sturingskracht is dat niet persoonlijk, het probleem moet gewoon worden opgelost zodat men door kan. Maar deze directheid kan door anderen worden ervaren als té confronterend.


Ben jij iemand die de confrontatie liever uit de weg gaat? Wellicht heb jij Harmonie als talent. Dan is de kans groot dat je schrikt van de felheid waarmee iemand met Sturingskracht onderwerpen bespreekbaar maakt. Jij zoekt liever naar common ground dan dat je een discussie op de spits drijft.


Zachte sturing


Het is voor mensen met Sturingskracht extra belangrijk dat zij in de gaten houden hoe ze een boodschap brengen, of hoe ze pijnpunten bespreekbaar maken. Tegelijkertijd, als je dit goed kunt is het een superkracht.


Want soms is het nodig om een onderwerp bespreekbaar te maken. Niet altijd voor jezelf, maar ook voor anderen. Als de samenwerking stokt wegens onuitgesproken frustraties, afspraken niet meer gehaald worden en doelstellingen niet bereikt, is er vaak geen andere optie dan eerlijk op tafel leggen wat je ziet en dat te bespreken. Dan heb je iemand met Sturingskracht nodig die hier niet voor terugdeinst.


De schaamte van vrouwen met Sturingskracht

De directheid waarmee iemand met Sturingskracht uit de hoek kan komen en de drang om de leiding te nemen in uitdagende situaties is iets wat – hoe we het ook wenden of keren – toch meer van mannen wordt geaccepteerd dan van vrouwen.


Vrouwen krijgen vaker dan gemiddeld te horen dat ze ‘lief’ moeten zijn en ervoor moeten zorgen dat ze aardig gevonden worden. Dit maakt dat met name vrouwen met Sturingskracht vaak een bepaalde schaamte voelen voor dit talent en het idee hebben dat deze kant van hen er eigenlijk niet mag zijn. Ze spreken zich bijvoorbeeld niet uit over zaken, terwijl ze wel een duidelijke mening hebben.


Doe jij dit? En hoe voelt dat? Lukt het je om je erbij neer te leggen dat je niets hebt gezegd, of voel je van binnen de frustratie borrelen? En wat voor gevolgen heeft dat voor je eigen (werk)geluk?


Ik kan je vertellen hoe het voor mijzelf was, en voor de vrouwen met Sturingskracht die ik coachte. Het onderdrukken werkt niet. Ja, wellicht lijk je even de vruchten te plukken van je aanpak, want je bent in elk geval zonder conflict het gesprek doorgekomen. Iedereen gaat zijn weg, en ach, zo komen we er ook wel…


Maar dat vuurtje in jou brandt wel. Je kunt het niet negeren. Jij wilt je kunnen uitspreken, richting bepalen, beslissingen nemen. En zolang jij je niet uitspreekt, bouwt die frustratie zich verder op.


Empathisch leiderschap


Mijn oproep aan jou. Spreek je uit. Zeg wat je denkt. Ga voor die promotie en die leiderschapsrol en maak jezelf niet kleiner dan je bent.


Ja, je zult moeten opletten hoe je jouw boodschap brengt. Maar juist bij vrouwen wordt hun Sturingskracht vaker dan gemiddeld aangevuld met talenten zoals Individualisering, Empathie of Harmonie. Deze – meer op de relatie gerichte talenten – maken het risico dat jij als vrouw té dominant bent of overkomt veel kleiner.


Een voorbeeld. Ik coachte iemand met Sturingskracht, Individualisering en Harmonie. Zij ontdekte dat Individualisering haar het vermogen geeft om te zien wat anderen nodig hebben en dat zij dankzij haar Harmonie in conflicten altijd naar een win-win situatie zoekt. Maar ze ontdekte ook dat ze door haar Sturingskracht sneller tot die win-win situatie komt, omdat ze niet alleen ziet wat beide partijen nodig hebben, maar dit ook kan uitspreken. Dat maakt haar een doortastende geschillen beslechter, die de gemakkelijk en snel de common ground kan vinden tussen mensen.


Zelf kreeg ik eens de volgende feedback.


Jij kunt tegen mij zeggen wat ik niet wil horen, maar wel moet horen, op een manier dat je me niet tegen de haren strijkt. Jij geeft mij een andere kijk op zaken. Bij jou voel ik me veilig – ik voel me nooit beoordeeld”.


Als jij – een vrouw met Sturingskracht – àl je talenten weet te omarmen, inclusief je Sturingskracht, kun jij bij uitstek die persoonlijke leider zijn door wie mensen zich gehoord voelen. Een leider die helderheid brengt en mensen en teams verbindt. Maar ook een leider die niet terugdeinst en beslissingen durft te nemen in uitdagende situaties.


Jij bent die empathische leider die op dit moment zo nodig en veel gezocht is. Pak die rol!


Wil jij weten hoe je dit doet en hoe jij jouw Sturingskracht zonder schaamte kunt inzetten als kracht? Neem dan contact met mij op.


117 views0 comments

コメント


bottom of page